Robert Klåvus

Berättelser kan göra oss medmänskliga

Lex Sunt förnuft

Medmänsklighetens ansikte.

Jag har i flera inlägg pratat om ett Lex Försäkringskassan. I det här fallet Lex Sofie.

http://www.expressen.se/Nyheter/1.1905435/m-vill-andra-lagen-foraldrar-som-forlorar-barn-ska-fa-ersattning

Det behövs nog flera fall av den här typen och en förändring i synsätt runt olika frågor. Ja, inte enbart synsätt utan även regler.

Det man gör med regler är att man inte använder sunt förnuft.

I försäkringskassans alla regler bort det finnas en Lex sunt förnuft. Det är en regel som sätter regler på undantag. Det måste finnas uppenbara skäl – som i det här fallet – och där handläggare kan ta upp det snabbt med högsta instans och få igenom Lex Sunt förnuft.

Det har visat sig att det finns många fel under de månader det skrivits om försäkringskassan och jag tror att både de som arbetar inom och de som bestämmer regler har känt sig illa till mods. Det blir en hets mot många och slår mot de svaga.

Samtidigt tror jag också att varje handläggare måste stå som än mer ansvarig och då även den som är chef. Det ska inte gå att gömma sig bakom regler. Jag har ju själv jobbat i skolan och där är det ändå så att chef och kommun idag är mer ansvariga – och ett antal kommuner har fällts för bl.a. felbehandling av ärenden som rör mobbning och arbetsmiljöfrågor.

Det måste till en tydligare lagstiftning i förhållande till försäkringskassan och de som arbetar där, att de är ansvariga – precis som inom vård och skolan. Då tror jag också att humanismen ökar i förhållande till de som möts, varje fall blir sitt eget och inte en regel, och man den du möter är inte ett ärende utan en människa.


Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: