Robert Klåvus

Berättelser kan göra oss medmänskliga

Komrevolutionen – En fot som trampar på ett ansikte

Var går gränsen för insyn i ditt privatliv?

Eller ska jag säga, möjligheten till insyn?

För det är det saken handlar om när vi pratar om datalagringsdirektiv.

http://www.dn.se/opinion/huvudledare/eus-dataintrang-1.1055575

Precis som FRA. Det många blundar för är den mänskliga, nyfikna faktorn – den som faktiskt kan vara mer nyfiken än tillåtligt.

Att tro att ett system som ska kontrollera människor, som sköts av människor, skulle vara ofelbart är en tanke som inte fungerar.

Sedan har vi den andra aspekten, när har jag dragit tillräckligt med uppmärksamhet till mig, för att vara föremål för granskning? Är det när jag skriver inlägg på en blogg och kritiserar?
För gränsen när det gäller t.ex. rikets säkerhet är ganska luddig och subjektiv – det visar om inte annat historien och de arkiv som öppnas vartefter som.

Däremot anser jag att det kan behövas lagstiftning förutom grundlagar som skyddar enskildas rättigheter inom det här området. Vars och ens rätt. Det är en fundamental skyldighet som är viktig för en stat, att försäkra sig om medborgarens rättighet. Därför är det bra som det nämns i artikeln, att man arbetar med detta.

I en koloss är det nämligen så att man kan dölja sig i kolossens namn. Och då är jag inte skyldig att redovisa kolossens intentioner. Men jag tror att det här enbart en liten, liten bit i det som kommer i komrevolutionens spår. Att se hur olika det är inom EU och sedan tänka sig hela världen, så förstår vi problemet.

Vi lever åtminstone i en demokrati, där vi kan höja våra röster och protestera. Men idag finns det många länder som är diktaturer ( se karta, ju mörkare dessto värre ställt källa Wikipedia ). Där är informationsfrihet inte en värdegrund. När vi pratar om just direktiv och lagar, pratar vi som föregångare till många andra länder. Därför är det globala arbetet ännu viktigare, eftersom Internet saknar gränser – eller gränser beskärs, precis som yttrandefrihet. Men, och det är där många makthavare missar ( oavsett diktatur eller demokrati ), tekniken gör det idag omöjligt att stoppa för den som vill. Det innebär att informationsflödet går på några sekunder.

Men pratar vi inte om och försöker förändra allt som har med komrevolutionen, kan det bli som George Orwells uttryck i 1984.

En fot som trampar på ett ansikte. I evighet.

Annonser

One comment on “Komrevolutionen – En fot som trampar på ett ansikte

  1. kajakrille
    mars 4, 2010

    Hej hopp!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: