Robert Klåvus

Berättelser kan göra oss medmänskliga

Komrevolutionen – FRA smygs vidare

Nu flyttar man fram stegen lite när det gäller FRA. Låt debatten vila lite och så försöker vi smyga in lite mer Storebror ser dig.

http://www.aftonbladet.se/nyheter/article6710357.ab

http://www.expressen.se/Nyheter/fra-lagen/1.1903985/nu-kan-fra-lagen-utokas

Det ska nog inte bli så stora diskussioner, säger Beatrice Ask.

Nej, om man ser till att partikollegor som vågar gå emot lagförslag, inte stannar kvar, så blir det nog så.

http://www.dn.se/nyheter/valet2010/riksdagen-har-tomts-pa-hela-makten-1.1053581

Nej, inte om man försöker smyga in det men frågan är hur allmänheten ställer sig. Det här är inte bara en intern politisk fråga, det här handlar väldigt mycket om integritet.

För det är ytterst den som avlyssnar som avgör. Och det är en eller flera människor. Mänskliga brister, mänskliga möjligheter. Inbilla inte mig att dessa är annorlunda än du och jag.

Nej, vi måste som jag alltid säger se till vars och ens rätt först – sedan kan vi se till statens. Den enskilde medborgarens rättssäkerhet är viktigast, för det är ändå var och en som till slut består av det samhälle vi lever i.

Men i en stor demokrati och flytande gränser – EU – blir det centraliserade och överstatliga viktigare än vars och ens rätt. Det finns en enorm distans från beslut till verkställighet – många led i mellan – och det innebär också att den som beslutar kan avsäga sig ansvaret.

– Det var inte så det var tänkt, misstag kan hända, det är för allas säkerhet.

Fraser som redan där undantar den enskilde. FRA är dessutom enbart ett steg mot ännu mer avlyssning. Det intressanta är väl när tekniken blir så bra att den enskilda kommer avlyssna staten – vad händer då? Den möjligheten är inte långt borta ( eller finns väl redan nu i den skickliges händer ).

Nej, samtal på nätet, i telefonen är lika privata som de jag har på gatan. Subjektiviteten ska inte avgöra vem som lyssnar och så länge som det är människan som lyssnar och bedömer intresset ( vem jag träffar, vem som är min släkting, slumpen som styr mig till kretsar där jag inte ens vet att någon är kriminell ), så länge blir samtalet heligt och avlyssnaren den skyldige.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: