Robert Klåvus

Berättelser kan göra oss medmänskliga

Komrevolutionen – Akta ACTA

Läser om någonting så komplicerat som ACTA-förhandlingar. Ärligt, när jag läser det så inser jag det komplexa att två människor ska kunna se varandra i ögonen och förstå varandra.

http://www.dn.se/fordjupning/europa2009/actaavtalet-sverige-sager-nej-till-forslag-om-illegal-fildelning-1.994262

http://www.dn.se/nyheter/varlden/actaavtalet-lacka-ger-insyn-i-dragkamp-eu-usa-1.1055334

Vad menar jag?

Jo, här handlar det om stängt eller öppet. Precis som två människor kan vara mot varandra. Om du kör med öppenhet när du har svårt att komma överens löser sig en situation oftast lättare. Visst, du får kompromissa men hela livet är en stor kompromiss.

Sen, har du det du inte kan kompromissa om.

Vars och ens rätt.

Här har vi det som komrevolutionen leder till – idag är det massor med saker som kan kopplas till just komrevolutionen. Tv-serier via strömmande media, följa med via Twitter och bloggar.

Men tillbaka till förhandlingar. Tydligen är det låst inom FN ( Wipo ) om upphovsrätten, eftersom utvecklingsländer naturligtvis vill ha sin del. Just i det här avtalet är det gamla elefanter som dansar.

Jag har skrivit vid flera tillfällen att det behövs lagar som styr över Internet-flödet  – men varje gång jag läser så är det utifrån företagens eller statens intressen. Att man ” glömmer  ”FN:s stadgar är självklart – för då skulle vars och ens rätt diskuteras. Det skulle innebära en helt annan inriktning på Internet och allt runt det.

Men det kolosserna inte förstår är – om det blir för mycket restriktioner kommer alternativa vägar öppnas. Internet är någonting väldigt nytt i vår levnad – vi kan inte behandla det som om det är något som är för evigt. Och lagstiftar man ihjäl frihet, tar den en annan väg. Det är precis som med människan du möter, om du kväver tar den en annan utväg.

Men minnet är som sagt väldigt kort många gånger. Om de som arbetade med det här skulle titta på historien, skulle de upptäcka det.

För dessa byråkrater, dessa som jobbar inom säkerhetstjänster, tror att de sitter på en lösning – när de i själva verket sitter på en avfyringsknapp som startar någonting nytt om de skapar ett storebror ser dig samhälle.

Människan är geni på ett vis – att utforska och hitta lösningar runt det som makthavare bestämmer. Precis som två människor som har dolda agendor och när de som tror de löst en konflikt lämnar dem, förstår ingen att dessa människor i själva verket redan listat ut ett alternativt sätt att komma undan det de lovat.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: