Robert Klåvus

Berättelser kan göra oss medmänskliga

Försäkringskassan – vinnare eller förlorare

Försäkringskassan får kritik igen, ja, hela systemet från människor som arbetar inom systemet. En stor del kan jag tänka beror på den höga arbetsbelastning som de har haft och dessutom den debatt som varit den senaste tiden.

http://www.dn.se/opinion/debatt/regeringen-har-felbedomt-de-utforsakrades-vardbehov-1.1053647

http://www.svd.se/nyheter/inrikes/kritik-mot-sjukforsakringsreformen_4348891.svd

Men uppenbarligen är det någonting som inte står rätt till.

Det är intressant att det är en debatt i Sverige, samtidigt som Obama försöker sig på en sjukförsäkringsreform i USA. Finns det likheter?

Nja, men det är intressant att se hur man faktiskt tänker runt de svagaste i ett land. Vilken humanistiskt syn har man på de människor som inte alltid orkar och ställs utanför.

Jag läste ett intressant inlägg av Elise Claesson om bemötande, utifrån filmen Precious.

http://www.svd.se/opinion/ledarsidan/precious-raddas-av-en-kravande-larare_4348951.svd

Det är sant att det viktigaste en människa som är på glid kan få, är ett bra bemötande. Någon som faktiskt bryr sig, på ett handfast och bra sätt. Jag har själv sett det här så många gånger. Det är som Theunissen säger, du blir inte människa förrän du möter en annan människa. Och det här är också en del av vad det handlar om – om medkänsla och medmänsklighet.

För mig handlar det även om att länder som är så rika som Sverige och USA, måste det finnas en stark beredskap för att hjälpa de sämre lottade. Av två skäl, främst.

Det ena är det självklara, att en människa som befinner sig i kris p.g.a. av sjukdom, olycka eller genomgår en kris, måste kunna ha ekonomiska medel att ta sig igenom det. Annars blir det två slag i ett och de som vet hur liten man känner sig inför det ofattbara, förstår hur svårt det är att pussla ihop en vardag. Det visar att vi har ett medmänskligt system.

Det andra är segregation. Politiker pratar hela tiden om att de vill undvika segregation och utförsäkring och det som kommer med, skapar segregation. Vi får mer än A och B-lag, vi får klara vinnare och förlorare. Jag vet att Ayn Rand tycker det är en självklarhet i samhälle men för mig handlar det om att vi då skapar motsättningar. Vi kan se det i kravaller som varit senaste åren i storstäder, t.ex. Paris. Vi har haft någonting liknande i Uppsala och vi har förorter i Sverige där sjukvårdspersonal inte vågar sig in förrän de har polisbeskydd.

Segregation är ingenting du bygger bort i nafs, och då är det viktigt att arbeta förebyggande. Försäkringskassan är en del av det här.
Sen tror jag fortfarande att det måste finnas ett Lex Sara förhållande inom försäkringskassan, där varje fall måste prövas rejält och att man inte kan skylla på regelverket.

Annonser

One comment on “Försäkringskassan – vinnare eller förlorare

  1. Pingback: Rädda Sverige,nu! » F-kassan i sitt esse!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: