Robert Klåvus

Berättelser kan göra oss medmänskliga

Prestationsbaserad skola – ett svagt urval?

Centern lägger fram ett förslag om prestationsbaserad skola. Hmm, lite intressant men samtidigt, om det enbart är de nationella proven som avgör ser jag en väldigt stor brist i urvalet.

http://www.dn.se/opinion/debatt/vi-vill-belona-de-skolor-som-forbattrar-resultaten-1.1050139

Sen ser jag det som ett försök att undvika spärren neråt, det behövs någonting mer folkligt och skolan är väl det mest folkliga man kan tänka sig. Så fort skolan diskuteras så blir det reaktioner, alla kan ha en åsikt.

Så, först, prestation. Att utifrån nationella prov göra en utvärdering och bedömning vilka skolor som ska premieras är väldigt simpelt. Det måste finnas andra instrument än enbart nationella prov om en sådan här sak ska genomföras. Det kommer finnas skolledningar som i de fallet hellre ser att lärare hellre friar än fäller vid rättning, allt för att kunna få eller behålla resurser. Sedan är frågan om en prestation ska vägas in utifrån social viktning – d.v.s. att tyngre områden får möjlighet att använda sin sociala viktning i den här tanken. Om inte, ser jag risken att det blir ännu större klyftor mellan olika skolor och bostadsområden och att vi skapar ännu större segregation. Och då blir det här ett instrument som kommer få motsatt effekt. Det kan göra svaga skolor ännu svagare.

OM man ska genomföra någonting liknande, måste det i så fall till mer instrument. Inom idaprojektet har vi haft många olika mätinstrument för att se på en skolas utveckling. Läs mer på www.idasidan.se och under Vad är idaprojektet? Genom att använda många olika instrument kan du se hur en skola utvecklas och då inte enbart genom nationella prov. IDA är en unik satsning, på det viset att det finns en total politisk enighet runt det och att vi visar upp resultat som i vissa fall varit häpnadsväckande. Jag tycker att politiker på riksnivå bör ta en titt på det arbetet och fundera lite, och komma på besök. Ni är så välkomna.

Det andra jag reagerar är väl sammanhållningen inom alliansen. Det är väl i och för sig dags att profilera sig, för annars kommer samtliga partier att drunkna i M:s kölvatten. Det är dags för samtliga andra partier att visa att de finns. Så på det viset är det inte konstigt att det här kommer och att det är just skolan – det är ett av tre stora områden som finns. De andra är sysselsättning och ekonomi. Men det vore väl självklart egentligen att centern försöker ta initiativ i miljöfrågan eller har man gett upp hoppet om den frågan, eftersom Maria Wetterstrand är så saklig, påläst och verbal?


Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: