Robert Klåvus

Berättelser kan göra oss medmänskliga

Komrevolutionen – att stänga av medier

Jag läser att info-komp stänger av facebook för elever, som går på gymnasiet – alltså ungdomar som står inför steget att kliva in i vuxenlivet. En del av dessa bör med andra ord vara över arton år om de går gymnasiet.

http://vlt.se/ung/1.744021-ingen-facebook-for-eleverna-men-for-lararna-ar-det-okej

Det här är en del av den oförståelse som vissa människor har runt sociala medier och hur de faktiskt numer integreras i vår vardag. Istället för att skapa förhållningssätt tar man till en åtgärd som man faktiskt gör i Kina och Iran – man stänger ner. Men det man inte förstår är att dessa medier tar omvägar och att människor hittar andra sätt att kommunicera via nätet. För att nämna något så sitter lärare på nationella prov och skickar meddelanden på Facebook. Är det någonting att bli förbannad över? Nej, för det är en del av vårt samhälle idag, ett slags realtidssamhälle där det hela tiden sker en uppdatering och det finns de som är mer eller mindre aktiva när det gäller det.

Ska de ta bort alla telefoner som ungdomarna har och där facebook också är integrerat i mobilen?

Komrevolutionen skapar vissa restriktioner som vi senare kommer undra över. Ja, rent av le över. Hos vissa företag är det en merit att ha facebook och ett stort nätverk, för den sociala kompetensen är viktig. Att ha nätverk med människor är viktigt. Men så finns det skolor som inte förstår det här och tar till restriktioner, även om eleverna är myndiga.

Det här är ett ex.

Ett annat var/är mobilförbud i skolan. Mobilen är idag mer än en telefon, precis som man förutspådde för tio år sedan. Och mer kommer den att bli, precis som sociala medier kommer att utvecklas. Pratet om mobilförbud har försvunnit mer och mer, därför att vuxenvärlden själv har anammat den som en del av sin vardag.

Använd istället Facebook eller andra sociala medier i undervisningen, för t.ex. kommunikation. Vi lever i modernt samhälle. Jag väntar bara på den första skolan som ska köpa in läsplattor och kunna ha ständigt uppdaterade böcker. Vilken skillnad bara det kan bli, med modernt material som ständigt uppdateras i olika versioner.

Nej, det finns många sidor på internet som kommer behöva stängas om skolan ska göra datorn till en skrivmaskin igen och enbart skapa ett papperssamhälle igen.

Annonser

6 comments on “Komrevolutionen – att stänga av medier

 1. Dan Svanbom
  februari 23, 2010

  Även på AB kan man läsa om FB som fara för samhället.

  FB tar plats som arvtagare i moralpanik bland en ansenlig samling klassiker som jazz, hårdrock, videovåld och liknande.

  • tioockendroppe
   februari 23, 2010

   Lite roligt att du skriver om just det. Jag skrev en krönika förra året om just det, hur datorn är ett allvarligt hot precis som Elvis, Beatles, teven, piratradio och annat genom tiderna. Idag kan vi le åt det, men då var det blodigt allvar.

 2. Dan Svanbom
  februari 23, 2010

  Det är blodigt allvar för de här människorna också. Du vet, nuvarande (gällande) generation ungdomar är alltid den värsta, mest utsatta och den som det kommer att gå sämst för som vuxna.

  ps

  Jag har inte FB, men jag har långt hår, gillar både jazz och hårdrock har nog sett en hel del våldsfilmer vid det här laget.

  ds

  • tioockendroppe
   februari 23, 2010

   Jag vet att det finns något påstående som jag förstår är fejk av Sokrates om dagens ungdom, men som ändå är lite roligt – där det beskrivs hur illa ställt det är med ungdomen…Jag tror man många gånger ser sin egen generation som några som utvecklats och förstår mer än andra generationer – vilket självklart är en önskebild.

 3. Dan Svanbom
  februari 24, 2010

  Ungefär som att 70% av alla manliga bilförare tycker att de kör bättre än genomsnittet….

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: