Robert Klåvus

Berättelser kan göra oss medmänskliga

Komrevolutionen – begränsningar eller utveckling

Intressant att läsa om läsplattor men framförallt om Jonathan Zittrains diskussion om tekniken som finns runt internet och frihet eller valfrihet.

http://www.dn.se/dnbok/lasplattan-en-politisk-pryl-1.1047998

Komrevolutionen i ett nötskal, speciellt hur Internet kan utvecklas. För det handlar om kontroll och monopol å ena sidan – och fri utveckling å andra sidan. För det är klart att jättar som växer sig starka vill behålla den makten.

Vi kan titta på Google, Apple, Microsoft och andra företag som vill äga marknaden. Det kan i första skedet verka som en bra sak men samtidigt är det inte vi konsumenter som bestämmer marknaden.

Det är lite som alternativa energikällor – att företag som vill tysta ner innovation som inte gagnar dem, köper patent och begraver idéer.

Eftersom just datateknologin idag ligger hos användare och duktiga innovatörer, kommer vi under lång tid framöver se kamp om utrymmet på marknaden. Precis som vi ser maktkampen mellan länder.
Återigen vill jag påstå att det bör vara så att det bör skapas ett forum inom FN, för dessa frågor. Inte för kontroll utan för att tillvarata vars och ens rätt. Det är det som är den springande punkten, i förhållande till företag men även länder.

Man måste förstå att det som var en lek för tjugo år sedan idag är den nya kolonialismen – det gäller att erövra så mycket, innan uppdelningen kommer. För i många forum diskuteras just nu restriktioner, sanktioner och gränsdragningar – väldigt snarlika diskussioner vi kan höra när det gäller landområden.

Läsplattan då?

http://www.dn.se/webbtv/kultur-noje/kolla-in-de-nya-lasplattorna-1.1048099

Det jag har sett hittills imponerar inte. Det  är inte i närheten av känslan för en bok. Det behövs en mycket mer subtil design, lättare att använda och mer textyta. Men det kommer att bli bättre, och då blir den ett alternativ, vilket är bra för miljön.

Annonser

One comment on “Komrevolutionen – begränsningar eller utveckling

  1. kajakrille
    februari 19, 2010

    Kul att läsa andras bloggar! 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: