Robert Klåvus

Berättelser kan göra oss medmänskliga

Sex grader +, kommer vi dit?

Klimtet är väl den enskilt största frågan som kommer påverka oss i framtiden. Om vi inte lyckas stoppa uppvärmning. Nu kommer rapporter om att det inte är så farligt men jag undrar – vem är det som köper vem?

http://www.svd.se/nyheter/utrikes/fns-klimatchef-avgar_4286179.svd

http://www.dn.se/nyheter/varlden/fns-klimatchef-avgar-1.1047771

Det finns oerhört starka krafter – ekonomiska och politiska – som självklart vill påverka vår syn om det här. Men för mig är det självklart att snart sju miljarder människor påverkar den miljö vi lever i.

Jag läste en bok i somras som heter sex grader. För varje grad fick man läsa om konsekvenser för klimat, miljö och människa. Det är skrämmande läsning. Och samtidigt tänkte jag, det som boken beskrev vid både en och två grader har ju redan börjat hända.

För en hårdare, varmare miljö kan få många konsekvenser – kanske framförallt i folkomflyttningar och områden där människor inte vill eller kan bo. Vi ser redan idag folkomflyttningar p.g.a. krig och vilka motsättningar det skapar i bl.a. Europa. Människor är djur och revirtänkande.

Titta på historien, titta på vår egen tid.

Jag hör människor som säger ibland, naturen reparerar sig själv.

Till viss del har de rätt. Men om skadorna blir för stora kan det inte återställas. Miljön förändras för alltid, den försvinner inte utan blir bara annan. Frågan är om det är den miljö vi vill leva?

En del pratar om cykler, om att det alltid funnits i jordens historia. Det finns det många bevis på. Ja, och det är också sant – men klarar jorden av en cykel som bestäms av människan och vår vilja till utveckling. Makthunger kommer alltid leda till att pengar betyder mer än miljö. Där någonstans är det vi måste börja. Med utbildning, humanistiska program, en mer jämn fördelning av resurser. Men det är den totala motsatsen till den doktrin som används i t.ex. USA – Egoismens ideologi – som anser att vi ska bygga på det motsatta för att skapa en bra värld. Läs gärna Naomi Kleins bok Chockdoktrinen och Milton Friedmans tankar om ekonomi och Ayn Rands filosofiska tankar – och förstå till viss del varför ett klimatavtal är svårt att uppnå.

Att Yvo de Boer avgår kan vara förståeligt. För att nå ett avtal måste mycket gå de stora ländernas väg. Jag skrev förut att det var All about the money – och det stämmer. Tyvärr har vi inte kommit dithän att skadorna är tillräckligt stora – det är inte förrän det drabbar plånboken för dig och mig som vi skriker rätt ut och politiker gör någonting. För deras makt sitter egentligen i våra händer. Men – ska vi först nå de sex grader som boken beskriver innan det blir så synligt att vi stoppar och tänker efter – och handlar?

Annonser

One comment on “Sex grader +, kommer vi dit?

  1. kajakrille
    februari 19, 2010

    Kul att läsa andras bloggar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: