Robert Klåvus

Berättelser kan göra oss medmänskliga

Havet gungar under stiltjen

Läser en ledare av Per Gudmunsson i SVD. Om den förmenta välviljan, som han kallar den. Att vi människor i vår önskan att vilja väl blir menlöst kravlösa. Och att det skulle drabba de svagaste i samhället.

http://www.svd.se/opinion/ledarsidan/viljan-att-alltid-vara-god-kan-vara-forgorande_4251351.svd

Det som kom till mig var några saker. Dels är orden Emerich Roth brukar säga:

Det finns bara en religion och det är kärleken.

Kärleken är det viktigaste en människa behöver för att växa. Och där finns nog en del av det förment välvilliga som Gudmunsson vänder sig mot. Det är inte tillräckligt kravfyllt för att passa in i normen Gudmunsson vill ha. Kärlek kan vara strikt men varm och måste hela tiden finnas i bemötandet – på försäkringskassan, i äldrevården och i skolan.

Humanismen måste alltid sättas i första rummet.

Det andra är att den förenkling av verkligheten som som han gör, drabbar de svagaste. Jag tänker på barnen som inte har det lätt. Och funderar hur det kan gå ihop med t.ex. barnkonventionens texter. Den förenkling som Gudmunsson leder mig tillbaka till barnhemmens tid, där korrigering var viktigare än kärlek och uppmuntran. Jag trodde vi kommit längre under 2000-talet, i synen på vad och vem en människa är.

För det synsätt som Gudmunsson förespråkar är att krav går före medmänsklighet och det är att skapa ett system där överheten får ögontjänare. Det blir ett system där ytan är polerad men där hela havet gungar under stiltjen.

Jag håller dock med att i ett fungerande samhälle får inte kraven leda till normlöshet. Då blir det allas krig mot alla, eftersom människan drivs av egennytta.  Det måste alltid finnas normer, värderingar, regler, lagar som ska följas. Men det kan finnas fler vägar än den förenkling han gör utifrån film och bok. Verkligheten är inte endimensionell, Per Gudmunsson.

Tillsammans med normer finns också värme och kärlek och det glömmer du nämna.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: