Robert Klåvus

Berättelser kan göra oss medmänskliga

Komrevolutionen – Swift igen

Jag tycker det är rätt roligt om man funderar runt ordet swift ( snabb ).

http://www.svd.se/nyheter/utrikes/eu-parlamentet-nobbade-swiftavtalet_4246727.svd

http://www.dn.se/nyheter/sverige/swiftavtalet-nej-eu-parlamentet-malmstrom-1.1043357

För visst har det här gått ganska snabbt, från att förhandlingarna kom fram till det att ett beslut ska fattas.

Nu blev det ett nej men USA kommer självklart inte nöja sig med det.

För mig finns en slags dubbelmoral i hela deras agerande.

Först anklagar de Kina, via Google, för att spionera och indirekt kränka de mänskliga rättigheterna. Och sedan vill de swiftly ha igenom ett avtal med EU som ska kunna ge dem möjlighet att kontrollera enskilda individer. För mig handlar det om spionage på enskilda.

Men när när inte de går, kommer de ev. att skriva ett bilateralt avtal med de länder som har fått i uppdrag att bevara uppgifterna och på så vis gå runt demokratin.

Då använder vi pengar som medel istället.

Det farliga i det här är subjektiviteten. För det är alltid människor som bevakar människor, det kommer vi aldrig ifrån. Om det så är FRA, NSA eller Swift – det kommer under de närmaste åren komma flera sådan här ex – så är det alltid den enskildes integritet som är i fara.

Och det är inte förrän vi verkligen får en gemensam lagstiftning, som ytterst utgår från den enskilde – precis som rättssäkerheten alltid ska visa att du är oskyldig till det du har dömts – som vi kommer slippa det här. Vi behöver både nationella och internationella överenskommelser, för annars kan det bli som med SWIFT. SNABBT skaffar sig någon övertaget och det blir svårt att ta tillbaka, för uppgifter som redan lämnats vet du aldrig var de hamnar.

Just nu är det en jakt där det inte finns tillräckligt bra lagar som skyddar den enskildes rätt i de här frågorna. Som jag skrivit tidigare är det viktigt att ta tillvara vars och ens rättigheter i de här frågorna, så att vi inte får ett ingenmansland. Komrevolutionen skapar fler frågor än svar just nu.

Vi får länder som USA, som visar upp en stark dubbelmoral och när lagar passar dem, då är det bra; och om det inte passar hittar de vägar förbi, allt på bekostnad av rättssäkerhet och den enskildes integritet.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: