Robert Klåvus

Berättelser kan göra oss medmänskliga

Komrevolutionen – SWIFT

Jag har pläderat för den enskildes rätt  och man bör titta på vars och ens rättigheter innan man börjar prata om restriktioner. Utgångspunkten måste i alla lägen vara den enskilde individens rättigheter, förutom vid särskilda tillfällen där demokratin är hotad.

Så jag blir lite förvånad när jag hörde talas om SWIFT-avtalet förra veckan, som ger USA möjligheten att kontrollera och ev. skapa register för lång tid framåt över dina och mina konton.

http://www.aftonbladet.se/debatt/debattamnen/varlden/article6573453.ab

http://ceciliawikstrom.blogspot.com/2010/02/aftonbladet-och-sossarna-i-ep.html

http://www.dn.se/nyheter/varlden/malmstrom-far-en-tuff-uppgift-direkt-i-eu-kommissionen-1.1041879

Allt i jakten på terrorister. Jag blir förvånad att det här inte slås upp större i media, i tidningar, radio och teve? Har vi gett upp den demokratiska rösten?

Vad blir det sen, om inte terrorister sen ska jagas?

För som terrorist kan till slut den klassas som är en oliktänkande i förhållande till systemet – i förhållande till det demokratiska system som vinner den här kampen. Det är en oerhört farlig väg att gå, precis som FRA eller NSA.

Med största sannolikhet kommer enskildas integritet INTE att skyddas, om det anses som en nationell risk. Vem avgör det? Det ligger i de subjektivas händer och det kan vi inte komma ifrån.

Det är människor som kontrollerar människor.

Jag vet att det finns riskanalyser och ett visst svinn får man räkna med, d.v.s. att det kommer bli vissa som hamnar i kläm för att komma åt det man jagar. Det är för mig cyniskt och långt ifrån demokratiskt, och kan enbart uppkomma i ett samhälle som blir alltmer totalitärt.

Jag säger det igen, dessa frågor måste lyftas internationellt och precis som med mänskliga rättigheter måste cybervärldens rättigheter skyddas. Dessa frågor är någonting som borde lyftas in inom FN:s ram och det borde bli en del av nationalförsamlingens frågor och ett eget organ. Både nationellt och internationellt måste det här belysas och en bra utgångspunkt är de mänskliga rättigheterna.

Rättigheter först, begränsningar sedan. Vars och ens rättigheter.

Om vi inte ser till vilka rättigheter vi har som människor, kommer den bild som beskrivs i litteratur att bli alltmer sann – en bild av en totalitär statsapparat som blir maktfullkomlig.

Är det ett sånt samhälle vi vill ha? Nej, jag tror att det vi vill ha är ett humanistiskt samhälle där vi får behålla integritet och där frågor som jämlikhet och demokrati på olika nivåer existerar, utan rädsla för en överstatlig apparat som begränsar våra liv.

Demokrati blir en alltmer angelägen fråga att diskutera, för det är olika utgångspunkter om du är amerikan, europé eller från Indien för att ta några ex. Det kommer att bli en maktkamp om vilken demokrati som är mest sann och som ska vinna, om det här fortsätter.

Det blir en annan slags kamp som var under t.ex. 1700-talet när våra demokratier växte fram. Och samtidigt är den idag lika ideologisk, för det handlar om att övertyga om att den sanna demokratin finns hos mig, och inte hos dig. Och demorkatin har ett pris.

Jag hoppas inte priset blir för högt för var och en.

Annonser

One comment on “Komrevolutionen – SWIFT

  1. Pingback: Rysare om Swift imorgon « Christian Engström, Pirate MEP

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: