Robert Klåvus

Berättelser kan göra oss medmänskliga

– Det är inte så illa som man kan tro…

– Inte så illa som man kan tro, säger vd Jan Forsberg.

http://www.dn.se/ekonomi/liten-minskning-av-tagresor-2009-1.1039418

http://www.svd.se/naringsliv/nyheter/liten-minskning-av-tagresor-2009_4209623.svd

När vi diskuterar miljövänliga alternativ och Sverige ska vara ett föregångsland, i min mening, då tycker SJ inte det är så farligt att deras service inte håller det den lovar.

Jag har vänner som pendlar och har pendlat. En del har faktiskt börjat ta bil, för att de inte kan lita på SJ – att de ska hålla tiden och har tröttnat på att stå i timmar.

– Inte så illa som man kan tro.

Det beror på hur man ser det.

Om du inte hinner i tid till möten, hem och fixa för familjen, är väl kanske inte så illa. Nej, illa är det inte men det är irriterande och dessutom är det så att företagen som litar på att SJ håller tiden, förlorar värdefull arbetstid.

Att det varit kaos några veckor skyller SJ och banverket lite på varandra.

Vilka drabbas?

Pendlare, deras arbetskamrater och familjer.

– Det är inte så illa som man kan tro.

Inte illa är antagligen fel ord i sammanhanget, Jan Forsberg.

För vi pratar inte enbart om tider. Det är underdimensionerade tåg och avgångar, där människor inte får plats och får stå i någon eller några timmar varje dag. För mig är det lite av en gåta att man inte kan beräkna utifrån antalet sålda månadskort och statistik hur många som kommer att åka under en dag och vilka tider. Den logistikmissen gör att vissa sträckor inte håller kvalitén.

Men jag ser också någonting annat i det här. Om folk tröttnar på den kvalité SJ och även SL kan ge sina kunder, tar de mindre miljövänliga alternativ. Istället borde det vara tvärtom. Och därför, när en VD nästan låter nöjd, är det dags för skifte. Någonting som påverkar så många, borde det sitta någon eller några som faktiskt vill framåt och utveckla, och dessutom ser det som en möjlighet att påverka hela urbaniseringsprocessen i miljövänlig riktning.

http://www.expressen.se/Nyheter/1.1868964/arlanda-express-sparade-ur-stopp-i-trafiken

Jag har varit i många städer dessutom som är större än Stockholm och jag har inte upplevt ett sånt kaos som finns i Stockholm ibland. Det är ju bara en miljon människor som bor där, det finns städer som har fem eller tio miljoner invånare som har bättre kommunikationer. Det borde få vissa som är ansvariga att fundera ett eller två varv – det gäller både kommunikationer till Stockholm och inom. Jag såg att en trafikforskare som tyckte att det är dags att det görs någonting. Situationen i Stockholm påverkar även fjärrtrafiken kraftigt.

http://www.dn.se/sthlm/situationen-ar-oacceptabel-1.1038556

Nej, kan större städer än Stockholm ha bättre kommunikationer, så borde en småstad som Stockholm klara det bättre. Eller det kanske inte är så illa, ändå…


Annonser

3 comments on “– Det är inte så illa som man kan tro…

 1. Pendlare
  februari 4, 2010

  Kunde inte sagt det bättre själv.

 2. Tim Olsson
  februari 5, 2010

  Jante lags Sverige i ett nötskal, lätt att tycka saker men ingen tar tag i situationen.

  58,9% utav anledningarna till försening beror på spårproblem, trafikledning, planerade arbeten och olyckor. Största delen häri beror på spårproblem och beror på flera regeringars bristande intresse för, och investeringar i järnvägen.

  Det är precis lika illa med nuvarande regeringen som den tidigare, så sluta skjut på budbäraren och börja klaga på den som verkligen ligger bakom problemet, de som bestämmer över investeringar och underhålls-budget.

  // Tim

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Information

This entry was posted on februari 4, 2010 by in Funderingar and tagged , , , , , , , , , , , , , , , .
%d bloggare gillar detta: