Robert Klåvus

Berättelser kan göra oss medmänskliga

Höjt tonläge

Nu höjs tonläget lite till mellan Kina och USA.

http://www.dn.se/nyheter/varlden/kina-hotar-obama-1.1037942

Det är som tjurfäktare som står med capen och ser hur mycket den kan reta upp tjuren och vill se hur han rör sig. Det är som en boxare som känner på sin motståndare som han har respekt för. Det är ett skådespel.

För det som händer är att bägge vill visa att de är värdiga motståndare till varandra och då måste man mullra lite. Vi har idag konflikten USA – islamism. Det är en konflikt som handlar om Gud, pengar och makt. Det är egentligen två väldigt förutsägbara motståndare som vet var de har varandra – och vi som ser på vet också det.

Skillnaden mellan USA och Kina, är den socio-kulturella skillnaden – och där Gud kommer att spela en mindre roll. Det är alltid lätt att få Gud på sin sida, när andra använder Gud som maktmedel. Men här är det inte lika lätt.

Det är inte så att McDonalds är en mänsklig rättighet eller ens Google.

Det har i många år pratats om Kina som den andra supermakten och nu börjar de ta steget in i det, tack vare den ekonomiska utveckling som sker i landet. Det är som jag skrev förut, med så låga produktionskostnader vill självklart västerländska företag komma in på marknaden men de vill inte ha konkurrens från kinesiska företag.

Kineserna gör smarta uppköp, kommer åt teknologi och skapar eget – för de vet att beroendet inte blir lika stort då. Och därför höjs tonläget. Peking-OS var ett startskott kan man säga för en kinesiskt, ekonomisk expansion och för det måste man ha en politisk sfär som visar muskler. Där står vi just nu.

Annonser

5 comments on “Höjt tonläge

 1. Xuperduper
  februari 2, 2010

  Det där med låga produktionskostnader i Kina stämmer inte riktigt längre. Kina har idag så pass höga löner att det inte längre lönar sig att bygga en fabrik där för export – idag är det andra länder som man riktar in sig på, och därav Kinas expandering i Afrika.

  Vi vet faktiskt inte hur det är med det ”höjda tonläget”. Den kinesiska officiella person man citerar är inte namngiven i DN:s artikel. Källan till den där storyn kan lika gärna vara Radio Free Asia – en propagandakanal som fungerade som kommunikationsmedel under de tibetanska ungdomarnas etniska rensning i Tibet 2008.

  • tioockendroppe
   februari 2, 2010

   Tack för din kloka kommentar. Ja, jag är medveten om deras expansion, t.ex. gentemot Afrika. Och det är intressant att veta vem eller vilka som lägger ut uttalanden. Men det intressanta är ändå att Kina vill testa sin förmåga, känns det som och se vilka reaktioner som blir.

 2. Magnus Johansson
  februari 2, 2010

  Antag att Barack Hussein ”The long-legged mack daddy” Obama träffar Dalai Lama trots Kinas varningar: Vad blir Kinas svar på det? Skulle de då vara beredda att avslöja Obama för den megabedragare och olagliga president han är?

  • tioockendroppe
   februari 2, 2010

   Hej! För mig är det intressanta den maktprövning som Kina vill pröva på och se vad den ger. Jag läste att om 5 – 8 år är Kina förbi ekonomiskt. Och det är lite intressant att USA lånar av just Kina, om det nu stämmer, för att klara sitt underskott.

 3. Magnus Johansson
  februari 2, 2010

  Hej tioockendroppe! Jo, jag är också intresserad av vad Kina kan tänkas göra rent maktpositionsmässigt nu när USA nått till den korruptionsnivå det landet befinner sig på. Det finns tydliga tecken på att USA är på väg att rämna, inte bara i ekonomiskt hänseende utan långt viktigare i moraliskt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Information

This entry was posted on februari 2, 2010 by in Funderingar and tagged , , , , , , , , , , , , , , .
%d bloggare gillar detta: