Robert Klåvus

Berättelser kan göra oss medmänskliga

Komrevolutionen – frihet på nätet

Hur ska vi skapa tillgång som ger alla en del av kakan?

http://www.svd.se/kulturnoje/nyheter/sa-vill-filminstitutet-sla-piraterna_4177235.svd

Jag läste någonstans att Avatar har rekord i nedladdningar.

Det här är en del av Komrevolutionen och dess följder. Mycket av det vi läser är just det nu. Carl Bildt och diskussioner om frihet på nätet,

http://carlbildt.wordpress.com/2010/01/30/forsvara-friheten-pa-natet-5/

Google och Kina diskuterar frihet och användande, uppror i Iran som sprids via facebook och sms, Ipad som presenterades i veckan. Det är företag mot institutioner. I Västerås diskuterar vi en till en – en dator och en elev. Diskussionerna är höga om etik, användande, pedagogik, nätverk, säkerhet. Det behövs. Det behövs också att Sverige som modern nation låter skolan ta klivet in i nutid. Jag tänkte säga framtid men just nu ligger skolor i en slags forntid som t.ex. människor inom piratpartiet eller Carl Bildt inte ens kan föreställa sig.

Allt ligger inom Komrevolutionen och det som händer där.

Jag tycker det är intressant att jag skriver om ett slags FN-avtal för ett tag sedan och nu visar sig att diskussioner om detta har börjat ta sina första steg. När jag läser Carl Bildt är det intressant att man för diskussioner.

Det är en nödvändighet. Men, och det är ett viktigt men, man får inte glömma alla parter. Det är lätt att ställa t.ex. piratpartiet och liknande utanför och då skapar vi en polarisering. Det är viktigt att man hela tiden för en dialog, för skapar vi ett utanförskap kommer vi även skapa en stor sårbarhet för framtiden.

Det är också viktigt att man inte glömmer varje människas integritet. Att ett samtal på nätet, är integritetsskyddat.
För att skapa en samverkan måste alla parter diskutera. Jag såg att man på allvar vill ta in talibanerna i en fredsdiskussion i Afghanistan. Det är första gången sedan Sovjet gick in i Afghanistan jag hört att man faktiskt vill ha med så många stridande parter som möjligt.

Och nu kommer Elwin från Filminstitutet och föreslår att vissa filmer ska kunna släppas direkt på nätet eller på annat vis. Det kan vara en möjlig väg. Jag tycker att det är värt att diskuteras. För om det här är en möjlig väg – en början till att göra viss media tillgänglig genom nedladdning – så är det bra. Sedan ska det bli intressant att se en film som Avatar i soffan och inte på bio. Skillnaden är enorm och där kommer man inte komma runt att upplevelsen inte blir densamma. Det kanske kan få filmskapare att komma till en annan edge.

Men det visar också att diskussionen om detta är väldigt bred, från användande till system – det är en riktig komrevolution vi har i våra händer. Och i revolutioner möts ideologier som inte alltid tycker samma saker. Moderater vs pirater, användare vs skapare, företag vs konsumenter eller länder. Av tidigare revolutioner borde människan ha lärt sig någonting, hoppas jag.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: