Robert Klåvus

Berättelser kan göra oss medmänskliga

Kina vs USA

Den stora kampen om världen har ju pågått en stund och den fortsätter. Den mellan den snabbast växande ekonomin och den största idag – Kina vs USA.

Nu är det vapen till Taiwan.

http://www.dn.se/nyheter/varlden/kinesisk-ilska-over-amerikansk-vapenaffar-1.1036237

http://www.dn.se/nyheter/kina-skarper-tonen-mot-usa-1.1036372

Jag läste för ett tag sedan en bok av Mankell, Kinesen. Om hur Kina skickar bönder till vissa delar av Afrika och odlar upp områden. En slags kolonialism men med ekonomiska vinster för Kina.

Det klart att det finns en klart medveten strategi i just det här och att det kommer att bli en maktkamp som hårdnar. Jag har de senaste tjugo åren hört, jag tror det var Percy Barnevik som sade det första gången, att Kina är den stora utmaningen för företag. Det kommer att bli en enorm marknad.

Man har känt hur dessa känt doften av pengar.

Dock är det så att Kina inte bara står och tar emot och vill bli utnyttjade. Det är ju så imperialism har fungerat förut, att landet som ockuperats eller koloniserats har fått böja sig efter erövrarens villkor.

Det gör inte Kina. Då blir det en motsättning.

Kina är dessutom en diktatur och ett land med en lång historia av centralstyrt ledarskap. Titta på historien. Deras mål är självklart att komma till samma standard som västvärlden men på sitt vis. Det innebär att än så länge kan Kinas ledning styra människor och samhället i den riktning de vill.

Det är ett samhälle som det amerikanska systemet står i klar motsats till, inte bara ideologiskt utan även socio-kulturellt. Men det klart, om man invaderat Irak och trodde att man ska skapa en amerikansk delstat där ( Big Mac är varje människas rättighet ), så inbillar man sig säkert att det är möjligt att införliva Kina också i den amerikanska ideologin.

Vi har sett hur Google reagerat på hur den kinesiska ledningen försökt få kontroll över information som hela tiden sprids på nätet.

Men det handlar inte bara om Google, det handlar om synsätt och ideologier. Här står inte Gud mot Gud, vilket gör det svårare för amerikanare att ta till sig – här handlar det om just det socio-kulturella arvet som är mycket starkare än en amerikan kan förstå, tror jag. Och därför kommer den här kampen om det ekonomiska herraväldet i världen bli en tuff kamp för USA att möta. Det finns en stor inhemsk marknad i Kina som ska tillfredsställas men även en prissättning i varor och tjänster som USA och västvärlden inte kan konkurrera med. Vi vill gärna utnyttja den arbetskraften men vi vill inte att deras varor ska konkurrera med våra. Det klart att det kommer bli en motsättningar.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: