Robert Klåvus

Berättelser kan göra oss medmänskliga

Ännu mer frihet på nätet – FN i Cyberspace

Carl Bildt har skrivit ännu en artikel, nu till Washington Post, om friheten på nätet. Den var lite enklare skriven och tar väl egentligen upp samma fråga som förra gången.

http://www.washingtonpost.com/wp-dyn/content/article/2010/01/24/AR2010012402297.html?hpid=opinionsbox1

http://carlbildt.wordpress.com/2010/01/25/forsvara-friheten-pa-natet-3/

Egentligen är det här så stor fråga att i det här fallet är det mest svepande ordalag men någon punkt funderar jag på.

Våra ansträngningar för att främja och skydda fri cyberspace bör gå hand i hand med att skydda infrastrukturen i cyberrymden, som blir allt viktigare för våra samhällen. ( översättning Google ).

Det här är väl en fråga som borde beröra alla, och jag tror att det finns lika många åsikter som det finns förslag. Infrastrukturen i det vardagliga livet – vägar, järnvägar osv – har ju problem dagligen ( titta SJ ). Och det är klart att infrastrukturen är viktig i cyberrymden. Det handlar om kommunikation, i många olika former och blir det störningar kan de skapa stora problem för individer, företag och samhället.

För det handlar om individ, företag och stat – som vill att det här ska fungera. Idag väljer vissa länder – Kina och Iran är de mest diskuterade just nu – att försöka blockera infrastrukturanvändningen för individer eller grupper och ställer krav på företag som vill in på det som är världens största marknad snart.

http://www.dn.se/ekonomi/kina-fornekar-inblandning-i-attackerna-mot-google-1.1032482

Den här frågan är komplex och vi kommer inte inom överskådlig framtid se svaret, för alla länder kommer att ha sina regler eller lagar. Däremot är det som jag skrev i ett tidigare inlägg, viktig att fundera på ett slags policydokument ( FN i cyberspace ), där så många som möjligt kan vara överens.

För jag tror att just den här Komrevolutionen bara är i sin linda. Precis som den industriella revolutionen skapade enorma förändringar, ser vi redan nu att Komrevolutionen gör detsamma.

Men det är viktigt att den personliga integriteten sätts i ett främre rum. Medmänskliga och medborgerliga rättigheter är oerhört viktiga fundament för en god utveckling av ett samhälle. Inte enbart för yttrandefriheten utan för utveckling, företagande, innovation, kultur och personlig utveckling. Där kommer det som nu populärt kallas sociala medier spela en viktig roll i framtiden.

Carl Bildt, utifrån sin synvinkel, ser samhället. Det är bra men vi får inte glömma individen. Om vi tittar på Iran och Kina, är det den enskilde som hamnar i kläm. Individen är alltid den som bygger samhället, självklart utifrån en massa nödvändiga samhällsfunktioner.  Jag tror inte det är en motsättning i tanke men jag tror det är viktigt att påpeka. För mig är individen tillsammans med andra, kittet för ett gott samhälle.

Annonser

2 comments on “Ännu mer frihet på nätet – FN i Cyberspace

 1. Josef Boberg
  januari 27, 2010

  ”För mig är individen tillsammans med andra, kittet för ett gott samhälle.”

  Om det är jag helt överens med Dig – men huruvida Carl Bildt i grund och botten tillhör den kategorin – finns det nog MYCKET delade meningar om – tror Josef B. 😉

  • tioockendroppe
   januari 27, 2010

   Hej!
   Kul att vara överens och jag kan nog se att det är väldigt olika uppfattning om Bildt. Men samtidigt vill jag vara naiv, och tro på att vi människor som arbetar med demokratiska – i mitt fall humanistiska – frågor har en gemensam grund – sen kan ideologier särskilja oss i uppfattningar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: