Robert Klåvus

Berättelser kan göra oss medmänskliga

Varje människa är sitt eget språkrör

Läser återigen om Iran och väntade protester.

Hur mycket regimen än försöker hindra det så når det fram via internet, satellit-tv och andra kanaler. ( citat DN )

http://www.dn.se/nyheter/varlden/nya-iranska-regimprotester-i-februari-1.1030995

Hur ska auktoritära regimer kunna komma åt de medier som hela tiden utvecklas? Det skapas undergroundrörelser som blir svåra att kontrollera. Information sprids som en löpeld på några sekunder. Dessa medier blir yttrande och åsiktsfrihetens starkaste instrument. Varje människa är sitt eget språkrör och sin egen journalist, såg jag någon som skrev häromveckan.

Jag upplevde just det här häromdagen i en skola – hur snabbt mediet kan användas. Vi satt lugnt runt ett stort gäng ungdomar och så fick någon ett sms.

– Bråk, vi drar.

Och på några sekunder hade trettio stycken stuckit iväg. Trampet, springet, av fötter for iväg i korridoren.

Och då kan man förstå hur det kan bli i ett land där information tidigare styrts av staten. Sociala medier spelar en stor roll redan idag och kommer att spela en ännu större roll i framtiden. Det blir ett demokratiskt forum. Vi har även avarter av det, när det sker klara övergrepp och grova vinklingar där alternativa nyheter finns. Där måste vi hela tiden prata om källkritik.

Hur regeringen i Iran och liknande länder ska kunna komma åt det här har jag svårt att se. Att nedmontera hela utvecklingen kan vara en väg men det är att kliva sextio sjuttio år bak i utveckling och länderna är beroende av kommunikation för att skapa ett välstånd. Idag är det ett oerhört viktigt instrument. Rent av det viktigaste. Utan snabb, ögonblicklig kommunikation är du inte med på marknaden.

Sedan försöker Iran t.ex. använda Interpol och just det här mediet till sin fördel.

http://www.dn.se/nyheter/sverige/iran-efterlyser-svenska-medborgare-via-interpol-1.1020402

De försöker använda instrumenten som alla demokratiska länder använder. Det blir ett krig om information och lika rättigheter. Dessa människor lever nu i en landsarrest. Där måste det internationella samfundet fundera på hur ett sådan instrument används. För får Iran använda det på det här viset, kommer vi säkert se fler ex. på det här. Det är ett sätt att tysta kritiska röster.

Men som sagt, övervägande finns det öppningar för mer demokrati. Jag tycker det är bra att Carl Bildt försöker skapa en diskussion, som han gjorde i veckan. I några artiklar såg jag att vissa tror att han vill begränsa och att staten ska få större inflytande. Det kan vara en farhåga och det är bra att man belyser det.

http://swartz.typepad.com/texplorer/2010/01/carl-bildts-verkliga-agenda.html

Men jag tror, naivt, att det demokratiska nätet vinner över det reglerande. Varför? För att människan har en god tro på sin egen frihet och om den sätts på undantag kommer människor att slåss för den.
Se på Iran, Kina och andra länder; se på människor i USA som lyst igenom den politik som USA fört i efterkrigstiden; titta på FRA och det motstånd som finns. Jag kan nog räkna otaliga ex. Men det är även viktigt att det finns lagar där kränkningar och klara övergrepp t.ex. mot etnicitet, folkgrupper och annorlundatänkare beivras.

Annonser

One comment on “Varje människa är sitt eget språkrör

 1. Michael
  januari 23, 2010

  Jag kan inget anant än hålla med dig.

  om iran inte släpper på tyglarna förr eller senare kommer folket för eller senare störta regeringen ochså pga missnöjet.
  man ska akta sig och stöta sig med iran detdär landet är inte trevligt att gpå i konflikt med.

  se hur folk offrade sig i kriget mot iraq,, tänk dig då tiotusentals bombare i europa.

  Inget och satsa på.

  Om man hjälper iran istället som man gör med Saudi så skapar man en bättre miljö för alla människor vill samma saker och inga hjärtan vinns med krig.

  dendär regeringen måste reformera förr eller senare det är inte hållbart hur länge som helst.

  Den demorkatiska människan vinner alltid.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: