Robert Klåvus

Berättelser kan göra oss medmänskliga

Obama vs egoismens ideologi

Det är lätt att ge förslag men svårare att styra. Det är lätt att ha visioner men svårare att ro dem i land.

Och nu förlorar Obama en viktig röst i senaten. Pendeln börjar svänga lite och den starka kampanj – den propagandan – börjar sätta sig i människors sinne. Tänk om de som svartmålar honom ändå har rätt.

http://www.dn.se/nyheter/varlden/obama-mister-viktigt-senatsmandat-1.1029971

Jag såg någonstans att han gett tvåhundra vallöften under sin kampanj. Och han har ju fyra år på sig men den viktigaste för honom är sjukvårdsreformen. Den är en symbol för hans handlingskraft.

http://www.dn.se/nyheter/varlden/blandat-betyg-efter-obamas-forsta-ar-1.1028075

Men han slåss mot en oerhört stark ideologi, den som haft makten i USA under Bush gånger två och Reagan. Egoismens ideologi. Den som Ayn Rand förespråkar, den som Milton Friedman gav ett ekonomiskt ansikte åt. Chicagoskolan är dess utgångspunkt, dess hjärta, där den ekonomiska ideologin renodlats. Den som Naomi Klein nämner som Chockdoktrinen och som hon nu varnat har som nästa anhalt, Haiti.

Det är nog ingenting han kunnat komma åt på så kort tid.

Obama blir ju kallad kommunist i vissa kretsar, av dessa grupper. Ni kan tänka er vad de skulle kalla Reinfeldt då. Han skulle vara så vänster så att det inte finns på skalan. Det är en väldigt stark rörelse som motsätter sig sjukvårdsreformen, eftersom de anser att det inte ska finnas någon statlig inblandning överhuvudtaget i människans liv.

Du ska i alla lägen vara din egen lyckas smed.

De utgår från Hobbes tankar om att människan drivs av egennytta men vill till skillnad inte ha en stark centralmakt – de vill att besluten ligger på individen. Du ska vara egoist och ta dig fram i världen.

Det är det som Obama slåss emot och dessa grupper är oerhört starka. Det är en ständig balansgång för honom, att inte reta upp dessa för mycket men samtidigt stå för sina ideal. För jag tror faktiskt han har ideal som är tillräckligt starka för att förändra bilden av USA i många länder men han inser att leda en nation är mer än ideal.

Det är handling.

Det är som jag brukar säga, ord utan handling betyder ingenting.

Jag hoppas för de som inte har möjlighet till en human vård idag, att han lyckas genomföra reformen. Det är inte värdigt ett land som anses vara världsledande, att inte ta hand om sina egna medborgare.

Annonser

2 comments on “Obama vs egoismens ideologi

 1. Lisa
  januari 23, 2010

  Sjukvårdsreformen är baserad på vad som införts i Massachussets, ironiskt nog.

  Egoismens ideologi…Många av de demokrater som sitter i kongress och vill införa reformer för att underlätta för de svagare i samhället är i en situation som gör att de inte kommer att kännas vid de förändringar som de förespråkar. De är i en ekoniskt priviligierad ställning. De är inte i sync med den arbetande medelklassen. Bush senior visste inte hur man checkar ut i snabbköpet. John Kerry har var ute i valkampanjen och talade till arbetare iklädd kostymer som kostade tusen dollar plus. Så har vi senatorn som klipper håret för 400 dollar.Nancy Pelosi är stenrik. Gore tjänar som tusen på sina investeringar i ekologi. Så har vi Kennedys. Obama ville för egen del inte ha något att göra med sin hälsoreform för egen del. Kongressen röstade för de amerikanska skattebetalarna att få hälsoform delux för de nästa 5 åren. Obamas chefsekonom gjorde rekordartad vinst på börsen. Det är ju lätt att spendera andra folks pengar.

  • tioockendroppe
   januari 23, 2010

   Jag tycker det är intressanta tankar du för. Det är en sak att det skapas en överklass i samhällen, för det gör det oavsett system och man behöver inte vara en sämre människa för att man tjänar pengar. Men det intressanta är hur du använder den makt som kommer genom ställning. Jag är nog lite tjatig om humanism men det är för mig en självklarhet. Som sagt, intressanta tankar du har.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: