Robert Klåvus

Berättelser kan göra oss medmänskliga

Bones

Jag har en favoritserie just nu, Bones. Det är en serie om Temperence Brennan och Seeley Booth. Hon är rättsantropolog, han är anställd av FBI.

Det är en serie med mycket humor, gåtor och känslor.

Och det är det som gör den bra.

Varför?

Jo, dynamiken mellan den logiska Brennan och den känslomässiga Booth är kampen mellan logiken och humanismen. Här på ett lekfullt sätt men hela tiden med just den där undertonen av det verkliga.

För det är så ibland i den verkliga världen, logiken mot humanismen.

Han gör henne mer mänsklig, skämtsam och öppen; hon gör honom mer intresserad av vetenskapen och det mer exakta. Det som till slut i deras fall utgör en bevisbörda.

Och egentligen kan de samverka – det är en av poängerna med serien. Ibland skapar vi murar, där vi hela tiden ska exkludera människor istället för att titta på deras fördelar. I det här fallet så kallar han dem tönt-ligan – dessa vetenskapsmän men med den där glimten. Och de kan se på honom som ett slags machomonster, som inte alltid följer logikens ramar. Och det är ok.

Det finns någonting hos oss människor som utesluter det vi inte vet någonting om; eller så försöker vi hitta förklaringar som är verkliga, för att verkligheten ska anpassas efter våra tankar. Jag har många gånger reviderat min omvärldsuppfattning utifrån de människor jag möter och de erfarenheter jag gör.

För människan är utveckling. Förhoppningsvis. Och där är den lekfullhet som uppstår mellan dessa personer en viktig del av livets viktigaste – respekt och öppenhet inför varandra. Och det skapar ett medmänskligt ansikte.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: