Robert Klåvus

Berättelser kan göra oss medmänskliga

Klimatfrågan – hur vill vi leva våra liv

Tystnaden har nästan varit lite kuslig efter misslyckandet på Klimatmötet i Köpenhamn. I alla fall i media under några veckor. Det fanns en enorm besvikelse och den har nog inte lagt sig än. Vi står inför beslut som är viktiga för vilket liv våra barnbarn och generationen efter det ska leva.

Men problemet för oss människor är att vi enbart ser en generation bakåt och kan kanske tänka oss en framåt. I bästa fall. Och ändå har vi begåvats med fantasi, vi har fått förmågan att ha en liten kristallkula i all forskning som sker runt den här frågan.

Och då kommer en rapport om forskare som gissat.

http://www.dn.se/nyheter/varlden/fn-rapport-om-glaciarer-felaktig-1.1029731

Ibland funderare jag runt tajming i rapportering om olika saker. Som det som nämndes som Climategate innan Köpenhamnskonferensen. Det gäller att släppa kunskap i rätt ögonblick. Det handlar hela tiden om vem som gör vinsten.

I det här fallet förlorar den seriösa forskningen ansiktet en aning.

Men det ska ändå inte ta fokus från det som faktiskt håller på att ske. För det handlar ytterst om vår livskvalité. Om hur vi vill leva våra liv.

Jag tror att under de närmaste femtio åren se en krympande värld, i fråga om kommunikation och folkomflyttningar. Det innebär fler etniska konflikter och hos vissa länder kommer att skapas ett protektionistiskt tänkande – samtidigt som andra delar av världen kommer att skapa större öppenhet.

Vad har det med klimatet att göra?

Kopplingen är självklart att människor p.g.a. klimatet måste flytta. Det mest drastiska ex. är öar i Stilla havet, som om havsnivån stiger inom femtio – sextio år kanske inte har ett hem.

http://svt.se/2.29520/1.700497/paradiset_forsvinner_i_havet

http://www.europarl.europa.eu/news/public/story_page/064-66081-341-12-50-911-20091207STO66066-2009-07-12-2009/default_sv.htm

Naturliga boplatser kommer att försvinna och vi måste ha en beredskap för det. En beredskap som jag inte tror finns idag.

Så rapporter som den senaste får inte ta bort fokus på de viktiga frågorna – de som ändå måste diskuteras och som vi måste försöka hitta svara på inom en snar framtid. För det handlar om vilken framtid vi vill ge vidare. Svaren är inte lätta men de måste hittas.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: