Robert Klåvus

Berättelser kan göra oss medmänskliga

Wolmer Edqvist – idrottsgalans stora hjälte

I januari/februari vimlar det av fina galor. Igår skrev jag om Golden Globe, idag var den svenska idrottsgalan.

http://vlt.se/sport/sporttt/1.710158-helena-jonsson-vann-jerringpriset

http://www.dn.se/sport/helena-jonsson-tog-jerringpriset-i-rekordstil-1.1029273

Betyder egentligen alla dessa priser någonting, egentligen?

Är det inte det inre tillfredsställelsen som avgör; det där målet i slutsekunderna, skottet som satt, det där sista du får ut av dig själv; är det inte just det som du sliter alla timmar för?
Jag är ingen elitidrottare och kan inte tala för den yttersta prestationen. Men visst, jag tror det är det är det där ögonblicket som betyder någonting. Det som är det där lilla extra, som du kommer ihåg. Oavsett nivå. Jag hämtade en dotter som var nöjd att hon dragit in mål mot damlaget på träning – hon är bara fjorton och tränar mot gamla tanter. Det är den där känslan när du lyckas, som gör dig nöjd och du tycker det är roligt.

Jag lyssnade på Sportspegeln igår och någon sade:

– Det är för att det är roligt. Det är så kul att få möta Helena Jonsson och Charlotte Kalla och känna deras glädje. Det smittar.

Det var Anja Pärson, om vad som lockar med ett OS.

Glädje är det viktigaste. All utveckling sker genom glädje, engagemang och passion. Men hallå, jag jobbar inom passion. Ja, passion kan vara mycket. Känslan att brinna för det du gör. Att spela halvskadad är inte bra – det gjorde min ena dotter igår. Men hon gjorde det för LAGET, och för att hon älskar handboll.

Men idrottsgalan då?

Det sitter tusentals vinnarskallar där. Och när det kommer till det där priset, klart de vill vinna. De kommer inte dit utan vinnarskalle. Men samtidigt är idrott lek, oavsett vilken nivå vi pratar om. För mig var största vinnaren Wolmer Edqvist och Niklas Lihagen. Wolmer var domaren som räddade hockeyspelaren Niklas liv med hjärt och lungräddning i Nobelhallen. Att känna att du har en annan människas liv i dina händer och du faktiskt väcker honom från de döda, större vinst kan du knappast göra som människa.

Det är som han sade, ibland ser vi idrott på liv och död – här var det på liv och död. Och man inser då att all idrott är en lek och förbrödring – systerskap och broderskap.

Det är den stora vinsten.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: