Robert Klåvus

Berättelser kan göra oss medmänskliga

Komrevolutionen – det auktoritäras dilemma

Jag skrev för ett tag sedan att auktoritära regimer – som Iran och Kina – kommer att få problem med den utveckling som Internet tar. Och så läser jag nu på morgonen att Google funderar på att lämna Kina – en väldigt överdriven rubriksättare, javisst – men det visar de problem som trafiken över nätet kommer att ge regimer som som vill ha kontroll över åsikter.

http://www.dn.se/ekonomi/google-overvager-att-lamna-kina-1.1026044

Utveckling har sina för och nackdelar, beroende på vem som tittar på det.

I en demokratiskt synvinkel är det verkligen tveeggat hur den elektroniska djungel främjar en utveckling mot öppenhet och frihet. För å ena sidan har vi alla bloggar, twitter och annat som analyserar och blir en undergroundjournalistik i förhållande till den ” vanliga ” journalistiken.

Det ger oss bilder av verkligheten som vi inte kunnat få tidigare och det går mycket snabbare att få fram information. Det kan även ge olika sidor av en sak och vi själva får ta ställning till vad vi tycker är sant. Till skillnad för fyrtio år sedan när vi i Sverige hade ett väldigt begränsat mediaflöde.

Å andra sidan är det just det som händer i Kina och det Google reagerar mot. Att man genom åsiktskontroll, spioneri, FRA och andra medel kan utse en fiende – beroende på vem som sitter vid makten. Där är inte USA bättre, som anser sig vara den demokratiska världens stora beskyddare och använder metoder och skapar fiender utifrån andra aspekter än de demokratiska – framförallt ekonomiska.

Men just nu tycker jag ändå att det som växer fram gagnar demokratin. Det är bara titta på det som händer i Iran, där grupper genom att använda sociala medier hela tiden gäckar en totalitär regim som inte riktigt vet hur de ska komma åt de som ifrågasätter.

Och Kina kommer att få samma problem.

Men även i demokratier som Sverige kommer dessa medier få allt mer makt – makt i det avseende att de som vill ha en röst, kan skapa sig den själva. De behöver inga stora mediagurus som hjälper dem. De kan skapa sin egen image och ha en plattform för sina åsikter genom att nå ut på olika vis. Det som kommer att komma det är det rörliga mediet med tanke på att tekniken blir allt bättre. Var och en kommer att kunna ha sin egen tevestudio och där kommer image vara viktigt – vi kommer säkert att se flera ex. på det inom de närmaste åren.

Men även det skrivna ordet stärks. Så klokt som den gamla klyschan säger – Ord är makt.

Det är någonting vi ser allt mer tydligt genom komrevolutionen.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: