Robert Klåvus

Berättelser kan göra oss medmänskliga

Kunskap bygger på intresse, nyfikenhet och glädje

Tänk att den moderna världens intåg i Västerås skolor ska skapa en sådan diskussion. Läste artikeln om att lärare inte fått vara med i den grupp som bestämt om 1 – 1 satsningen i Västerås skolor. Kan det bero på att många som arbetar inom facket passerat ålder där anpassning till verkligheten inte är särskilt stor och de försvarar de de vet om men inte har kunskap om det som faktiskt är framtiden.

http://vlt.se/nyheter/vasteras/1.702454-pedagogisk-revolution-utan-lararmedverkan

Just den värld som barnen redan lever i, som många vuxna lever ( förutom lärarfacken då ) och som blir en integrerad del av en vardag – men det ska inte ske i skolan.

Det finns en känsla av att skolan är eftersatt. Och det stämmer. Med de hutlösa priser som har betalats för datorer ute i skolorna har det knappast främjat en skolutveckling – utan mer garanterat arbete åt vuxna.

Frågan är vilket som är viktigast.

För det finns någonting som är viktigt i det här och det är att lärare i många fall måste vara ännu skickligare pedagoger för att utveckla ett arbetssätt runt datorer. Det var som någon skrev, ta tillvara den glädje som elever känner när de arbetar med en dator och utveckla nya metoder. För kunskap bygger på intresse, nyfikenhet och glädje. Tänk vilken möjlighet att faktiskt få vara innovativ och ligga i framkant för att ta fram ny pedagogik.

http://vlt.se/nyheter/vasteras/1.703237-sexor-skolan-har-blivit-mycket-roligare

Det är ju så utveckling kommit till, genom skiften. Tänk när vi gick in i industrisamhället. Vilken förändring, inte alltid till det positiva men efterhand har man hittat mer miljövänliga produktionssätt och säkrat rättigheter för arbetare.

Men Rom byggdes inte på en dag.

Jag vet också att företagen som arbetar med IT försöker ta fram möjliga arbetsmetoder och tankar runt arbetet med datorer.

Sen är det farhågan att datorn blir en leksak.

Visst, det blir den säkert – men leker inte vuxna vid sina datorer. Jag har sett lärare spela onlinepoker eller annat under arbetstid, sitter med facebook eller chattar – men det är mer tillåtande för vi är vuxna. För att kunna vara kreativ och arbetsam måste du även ha dina vilostunder – om det är så att lyssna på musik, spela eller kommunicera via internet.

Vi lever i komrevolutionen, den största förändringen för människan sedan den industriella revolutionen, och det klart att det blir motstånd. Det är två helt olika synsätt – det arbetssträvande mot det kreativa som ställs mot varandra – fantasins mot kroppsarbetet. Samhället har förändrats och skolan måste förändras med den tid vi lever i.

Det är som det korkade beslutet om att mobiltelefoner ska kunna tas i skolan. Mobilen är idag ett arbetsredskap, där du har konversation, bilder, almanacka och mycket annat. Att då ha ett mobilförbud är för mig fel väg att gå. Om bara tio år kommer vi att le åt det och fundera över vem som kom på det. Och det är samma sak åt det här, som är en självklarhet.

Det var som en man sade till mig, som kommer från en annan del av världen:

– När jag kom till Sverige trodde jag att jag kom till det mest moderna landet i världen. Sedan började jag arbeta inom skolan och trodde jag klivit tillbaka fyrtio år i tiden.

Nej, kunskap runt och i användandet av datorer, utbildning och diskussioner om etiska regler och ett förhållningssätt där datorn enbart är ett av många arbetssätt i skolan – då har vi börjat en ny väg.

Med lärare som ser möjligheterna i den pedagogiska utveckling som kommer att ske.

Annonser

4 comments on “Kunskap bygger på intresse, nyfikenhet och glädje

 1. Dan
  januari 12, 2010

  …och bara för att du skrev detta talade Eva Lis Sirén (lärarförbundet) om att få in moderna verktyg i skolan (även om det inte handlar om som SVT framställde det att få in facebook på schemat).

  Lägger upp klippet på min blogg.

  • tioockendroppe
   januari 12, 2010

   Moderna verktyg i skolan? Dessa verktyg måste hela tiden uppdateras, och det är det som är skillnaden mot en lärobok som håller i tio år. Det kommer kräva ett helt annat engagemang än vad det gjort förut. Jag tror att det här betyder att en bra pedagog kommer att bli ännu mer engagerad än förut, för det ger helt andra möjligheter. Jag ska kolla på klippet.

 2. Bo Tox
  januari 15, 2010

  Det är omvälvande, det är ett paradigmskifte osv och det dröjde säkert femti år innan bilarna började se ut som nånting annat än en schäs som man ännu inte hunnit spänna en häst framför. Det är bra att inte dom gamla ”karosseriarbetarna” ska lägga mänskliga men konserverande band på utvecklingen i skolan. Bättre om Västerås istället samrått med barnens föräldrar. Vi skulle behöva köpa oss fler blickar från folk som är från en annan del av världen.

  Jag är pro Fackföreningar men inte att som Siren sitta och prata som om hon satt på en regeringstaburett. Hennes roll är att representera lärarna och hon skulle inte gjort annat än krävt utbildningar till dem hon representerar och högre lön(?)ja, det är därför lärarna betalar hennes lön.

  Inte ser man väl nån facklig representant försöka tala som om de istället är i GMs ställe och ska försöka motivera nedläggningen av SAAB?

  • tioockendroppe
   januari 15, 2010

   Hej!
   Jag kan hålla med dig i att det ska diskuteras och att många röster ska höras. Det är jätteviktigt och jag tror och hoppas det blir så utifrån den debatt som sker – för det enda sättet är så många som möjligt kan samverka och skapa så många möjliga pedagogiska verktyg möjliga och där dator i skolan är ETT av dessa. Jag tror inte att dator i skolan på något sätt är en frälsare – men det är samtidigt en viktig väg för skolan att vara delaktig i det som är vardagen för många – i yrkeslivet eller hemma. Tack för din kommentar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: