Robert Klåvus

Berättelser kan göra oss medmänskliga

Använd smarta sätt, säger Eva-Lis från Lärarförbundet

Ställer vi oss utanför kan vi inte påverka, säger Eva-Lis Sirén från lärarförbundet när hon var med på SVT. Underbart att höra någon från lärarfacket säga att det här är någonting som måste in i skolan. Och att hon faktiskt inte menar att skolan inte är en modern arbetsplats. Att det inte får bli en paus för att man befinner sig i skolan.

http://svtplay.se/v/1842932

Och hon har så rätt. Det är underbart att höra henne säga att det är självklart att skolan ska vara med på det här. Det krävs satsningar.

Så vi får hoppas att politiker lyssnar till henne.

Hon säger att det kan berika skolan med att skapa internetsidor där vi kan samarbeta och det finns möjlighet till att många kan samlas – elever, lärare och föräldrar. Det kan bli ett större samarbete runt skulle och det tror jag med – även om det är utopiskt att tro att det kommer att bli en omvälvning av stora mått.

Jag förstår att hon ser det här i ett mer övergripande sätt och jag kan tänka mig att alla medlemmar inte riktigt håller med henne.

Men det är som hon säger, det gäller att hitta smarta sätt att använda det som modernt kallas sociala medier. Men jag säger att datoranvändandet är mer än sociala medier, vi fastnar gärna i den diskussionen.

Det finns en massa annat som finns i burkarna.

Det handlar om hur man använder ordbehandling, presentationsprogram, att göra film, radio och sedan presentera det på ett professionellt sätt. Självklart kan man använda sociala medier för att göra presentationer men det viktigaste är det som sker i klassrummet eller på den lokala skolan. Informationssökning blir mer intressant och rent av mer visuellt, vilket kan underlätta för elever med läs och skrivsvårigheter.

Sen är det ju självklart om elever får möjlighet att skriva med hjälp av datorer, utvecklar de språket. Språket kommer förändras men det är en naturlig del – rent av kommer vi få en slags Rinkebysvenska fast inom skriftspråket. Den utvecklingen är redan igång.

Titta på böcker som Snabba Cash och Ett öga rött.

Men jag kan förstå att vissa lärare känner att det inte är den skola de valde att arbeta i för tjugo eller trettio år sedan; och att man då blir osäker. Men det finns en möjlighet till gemensam utveckling, för ALLA.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: