Robert Klåvus

Berättelser kan göra oss medmänskliga

Revolution mitt hos dig

Vet du att du är mitt i en revolution?

Jaså?

Ja, den har pågått i tjugo år. Har du inte märkt det?

?

Ja, komrevolutionen.

För visst är det så, att komrevolutionen är hos dig. Den som smugit sig in i  ditt levnadssätt och äter allt mer av din tid. Du lever ett liv kommunikativ revolution, den största förändringen i människans levnadssätt på 150 år.

För i mitten av artonhundratalet började den industriella revolutionen. Ett stort skifte i människans historia – på gott och ont beroende på vem du frågar. Men utveckling är en del av människan och vi fick större städer, massproduktion, infrastrukturer på ett helt nytt vis. Och vi levde kvar i det till någonstans till slutet av 1970-talet.

Där började en ny revolution – kommunikationsrevolutionen.

Komrevolutionen.

Det är den vi förändrar våra vanor efter idag och vår vardag kommer inte kunna föras över till nästa generation – som den gjort i många generationer i årtusenden. Förändringen är  snabb. För ärligt, hur många industriarbetare känner du idag som är av den gamla sorten och som är en eller två generationer bort? Han eller hon som drog på sig overallen finns knappt idag. Den som arbetar inom industri idag är många gånger väldigt datakunnig, i många fall utbildad ingenjör.

Nej, vi befinner oss i ett väldigt stort skifte. Hjälp, är det bra?!

Var den industriella revolutionen bra? Jag tror att de flesta inser att vi skulle inte sitta i en komrevolution om vi inte haft den industriella revolutionen. Jag tycker det är en del av utvecklingen och samtidigt skapar det konflikter.

Vi skulle inte ha ett krig mot terrorismen utan komrevolutionen. Genom den snabba spridningen av kunskap och information får vi nya konflikter, motsättningar och drömmar. Vi lever inpå det varje dag. Nya kulturer, religioner, möten, skratt och krockar. Imperialismen tar nya ansikten, nya vägar och det skapar krockar. För där sker en mutation, i nya sätt att skapa motsättningar och försöka ligga i spets.

Och där är den snabba globaliseringen en del av den.

Alltså kan vi se olika följder av komrevolutionen. Som Iran, där Facebook och Twitter blev en viktig del av upproret och kommer göra det allt svårare för totalitära regimer. Senast förra veckan var det stora protester igen. Demokratin är en vinnare. Samtidigt, du är hela tiden övervakad och lämnar spår efter dig om du ringer, chattar, mejlar. Storebror ser dig. Demokratin är en förlorare. Komrevolutionen påstås förändra hur vår hjärna arbetar och öka vår simultanförmåga. Jag ser mina barn med mobil, dator, teve, böcker och ipod i ett samma och ögonblick. Nästan. De klarar ett större flöde av information.

För och nackdelar.

Jag tror jag skrev att vi kommer inte kunna stoppa människans upptäckarlust och fantasi. Det är en viktig del av oss, hos oss. Komrevolutionen är här för att stanna.

Vi måste bara kunna hantera oss själva i den.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: