Robert Klåvus

Berättelser kan göra oss medmänskliga

Det är dina handlingar som avgör

 ”Empati är ett väldigt viktigt verktyg för att göra gott…

Jag brukar istället säga att vi ska behandla andra människor som de behöver bli bemötta. Då frågar man sig, hur vet man hur en medmänniska vill bli bemött? Den frågan kan man bara besvara på två sätt. Det ena är att man frågar. Det andra är att man utvecklar och använder sig av sin empatiska förmåga, sin förmåga att känna in en annan människas inre värld.”

 Så skriver Stefan Einhorn om empati.

Och han har rätt i stora delar i det han tänker. Empati är inte någonting kollektivt du känner – även om du kan känna för en grupp människor och bli upprörd – de lyfter fram dina etiska värderingar om att någonting är fel. Och i och för sig, du kan känna empati eller medkänsla med dem.

Men det är inte förrän du sitter öga mot öga, som empatin blir en del av dig själv.

För mig är empati kopplat till handling. Visst, jag kan sitta och känna empati med en annan människa – och många gånger är det faktiskt inte mer jag kan göra. Mer i den betydelse att du faktiskt är en lyssnare och det kan vara gott nog.

Men till slut kan empati gå över i handling och det är då du kan göra den verkliga förändringen. Men det är precis som Einhorn skriver – du kan fråga och möta den människans tankar och behov – här och nu. Det finns inget universalmedel som du kan gnugga in i dig själv och sen är du empatisk.

Det är faktiskt dina frågor och dina handlingar som avgör det.

” Jag kan inte känna empati med honom eller henne ” kan någon säga.

Det är ditt val.

Men det är också så att vi ibland kan undra över varför människor krigar, hittar fel hos andra och är egoistiska – och vi kan drömma om en värld utan krig.

Jag tror att det mest universella vi önskar oss är fred på jorden – men hur ska vi komma dit utan empati. Men det är som någon sade inte för länge sedan – kan du inte älska dig själv, kan du inte älska någon annan. Och till det vill jag göra ett tillägg, att kan du inte omfatta många i din kärlek kan inte heller världen bli till det bättre.

Men du måste börja med dig själv.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Information

This entry was posted on december 3, 2009 by in Funderingar and tagged , , , , , , , , , .
%d bloggare gillar detta: