Robert Klåvus

Berättelser kan göra oss medmänskliga

Ta rygg på de som är positiva

” Ta rygg på de som är positiva ” sade en gång Tomas Fogdö. För de som inte vet vem det är, var han en av Sveriges bästa slalomåkare efter Stenmark-eran. Men vid en offpisttur bröt han ryggen och blev förlamad.

Han berättade vid ett föredrag om alla människor som belastade honom med negativa tankar och känslor efter olyckan. Och av det lärde han sig:

” Ta rygg på de som är positiva ”

Jag har arbetat med Appreciative Inquiry – AI –  i snart femton år. Vi kallade projektet AIDA, där de två viktigaste bokstäverna är just AI. Det är ett synsätt som tar tillvara styrkor, ser och skapar möjligheter och utvecklar en humanistisk människosyn.

Och det är precis som Fogdö säger – det är lättare att ta rygg på det positiva och hitta möjligheter än gräva i problem. Ja, det är inte bara lättare – det ger större vinster för dig själv och din omgivning.

Jag hittade en text jag skrev för ett tag sedan:

 

AIDA är livskunskap.

AIDA är självförverkligande.

Och AIDA är, någonting som kan utveckla en skola, ett företag eller ett helt bostadsområde och göra det till en positiv mötesplats.

Hur kan det vara så?

Att förklara det fullt ut blir en bok eller en föreläsning över några timmar men kortfattat:

AI lyfter fram styrkor, ser möjligheter och utvecklar människor och grupper. Genom att arbeta med AI bemöter du också människor med respekt och kan hitta vägar som löser gamla konflikter. Genom att se dina närmaste, de människor du möter som fullvärdiga individer, kan du alltid se bakom masken som vi alla bär. Någon säger kanske att det gör dem. Bra, fortsätt med det. För du behöver inte hitta fel i dem du möter, för felen är en spegelbild av dina egna värderingar och tillkortakommanden. Genom att istället lyssna till någon utan att värdera kan du lättare förstå den människan. Det är dina egna etiska negativa tankar som skapar en bild av din medmänniska.

Försök istället att se alla du möter, gammal som ung, som någon som är en del av det du ska lära dig i livet och att denna någon har någonting att lära dig – om honom/henne och dig själv. AI låter dig lyfta fram och faktiskt lyssna positivt gentemot en annan människa.

Det är kortfattat men om du vill läsa mer finns lite material på min hemsida – www.robertklavus.se

Och lyssna till Tomas Fogdös ord – ord som jag alltid har med mig.

Ta rygg på de som är positiva.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Information

This entry was posted on november 29, 2009 by in Funderingar and tagged , , , , , , , , , .
%d bloggare gillar detta: