Robert Klåvus

Berättelser kan göra oss medmänskliga

Icke handlande

Hur kan du förändra någonting du känner är viktigt?
Återigen kommer jag tillbaka till Gandhi. Han levde i en tid där imperialismen var mer tydlig än den är idag – den finns i andra former idag. Men han ville förändra den värld han och andra levde med genom samarbete men samtidigt använde han icke-våld.
Att inte handla är ändå att handla. Se diskussioner om våld och mobbning. Där måste du handla för att stoppa det som andra utsätts för. Men du – vi – kan även använda ett icke handlande till någonting positivt – ett val att inte stödja, att inte välja någonting som är fel för moder jord.

Vilken är den största frågan som mänskligheten har att ta itu med idag?

Som jag ser det är det klimatet och det vi gör med vår egen miljö. Hela tiden kommer nya rapporter, senast idag om antalet minskande fjärilar i södra Sverige.

Kan vi använda oss av Gandhis tankar där?

Jag tror det.

Han insåg att det som är varje stor stats och varje stort företags gemensamma språk är – pengar. Det är inte ideologier eller idéer utan känslan att tjäna pengar. Han om någon hade förstått Hobbes tanke om att människan ser till egennyttan och han utnyttjade det.

För de som känner igen Gandhi valde han att ha spinnrocken som symbol men den var även ett vapen. På hundratalet år hade produktionen av tyg förändrats för Indien. Indien hade exporterat tyg men fick under början av nittionhundratalet importera – främst från England.

En av imperialismen idéer är att tjäna pengar och skapa ett beroende för en fattigare stat. Så är det även idag fast med mer förfinade metoder som tex kallas handelsavtal.

Gandhi ville att indierna skulle börja producera eget tyg och bli självförsörjande igen. Han visade sig själv som exempel, genom att sitta vid spinnrocken några timmar varje dag och han valde även att klä sig enkelt. Ni känner säkert igen bilderna.

Vad skulle hända om vi började anamma Gandhis idéer i ett slags icke-handlande. Att inte handla det som påverkar miljön. Och att inte handla – göra handlingar – som påverkar miljön negativt. Men ett handlande som svider i storföretagens och de stora staternas plånböcker. Att vi väljer bort vad vi inte vill ha, även om det produceras och på så sätt påverkar ekonomin.

Jag tror att det vore möjligt i väldigt stor utsträckning. Vi har ju redan börjat med valet av ekologiska varor. Men jag tror vi skulle kunna ta ännu längre steg och påverka storföretag.

För deras enda intresse är vinst, pengar, profit. Om det skulle bli en rörelse av pengar och handlande som ifrågasatte hur viss produktion t.ex. av kött sker, tror jag det skulle kunna påverka miljön.

Vi skulle säkert kunna sträcka oss ännu längre. Varför inte bilfria söndagar om man inte behöver åka, varför inte stänga ner alla reklamskyltar som lyser upp natthimlen klockan tre på natten när folk sover, varför inte ha en Earth Hour en gång månaden?

Då säger någon, att världsekonomin är viktig för vår välfärd. Om vi gör så här, äventyrar vi faktiskt vår egen välfärd. Motfrågan är ganska naturlig, äventyrar vi inte vår egen välfärd om vi fortsätter som vi gör nu. Jo, det är ännu mer självklart.

Jag tycker Gandhi med stor tydlighet visade att man kan påverka med icke handlande.
Men ett icke handlande innebär andra vinnare – ja, det är som energi – den finns kvar men den fördelas annorlunda. Och jag tror den stora rädslan ligger hos multinationella företag och ledande nationer, att de skulle förlora kontrollen.

Jag tror inte det skulle påverka vårt välmående, för välmående består inte i pengar utan i den livskvalité du kan uppnå.

Och jag tror att de idéer som Gandhi hade, kan överföras på många plan.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Information

This entry was posted on november 28, 2009 by in Funderingar and tagged , , , , , , , , , , , .
%d bloggare gillar detta: