Robert Klåvus

Berättelser kan göra oss medmänskliga

Gammalt eller nytt – penna eller dator – spräng dörren och titta ut

Det här kanske inte tillför något nytt till en tankegång som redan finns men eftersom jag dagligen arbetar med just den här möjligheten for några tankar runt under mina grå hårstrån.

Ibland kan jag förvånas över hur motståndet i skolan är så stort – inte nödvändigtvis bland lärare utan det är en otroligt stel apparat runtikring. I Västerås har vi en organisationsmodell med någonting som heter Konsult och Service. Enbart namnet är fel. Det finns många dugliga människor inom den organisationen och de behöver inte ta åt sig men sedan finns de ständiga bromsklossarna – som om man ska köra till Norrland med handbromsen hårt åtdragen och till slut så pajar hela systemet för att ingen vill släppa taget.

Den vilja till förändring som faktiskt finns måste finnas på alla nivåer. Vad ska förändras? Ett one to one koncept där skolan äntligen ska hinna ifatt verkligheten utanför, där IT blir en del av vardagen. Där datan faktiskt blir ett integrerat läromedel och hjälpmedel för varje elev. Men motståndet är hårt och odefinierat och jag tror det mer utgår från rädslan att förlora sina centrala arbeten än att man ser till vinsten – både ekonomiskt, pedagogiskt och mänsligt.

Och det får mig att fundera på förändringar.

Förändringar är självklart jobbiga men samtidigt är det mest självklara vi människor går igenom. Från den ena timmen till den andra har förutsättningar förändrats – precis som det jag skrev en gång – du kliver inte ner i samma flod två gånger. Allt som strömmat förbi har förändrat förutsättningar.

Vad är positivt med förändringar?

Den naturliga upptäckarlusta som finns nedärvt i i oss människor. Det som till en först kan verka hämmande, farligt eller jobbigt kan bli din jackpot. Men jag tror det mycket beror på dig – på dig själv. Vissa förändringar i livet är oundvikliga, födslar, döden, sjukdomar – det är en del av den självklara cykeln av förändringar som vi alla får uppleva – mer eller mindre. Och det är det som skrapar vår själ likt en gravörs tydligaste spår på den där metallplattan. Men sedan har vi de mindre förändringarna, som bara sker och så står du där inför fullbordat faktum.

Som skolan och IT. Det är oundvikligt att pennan kommer att vara ett av många redskap i den nya världen och inte det enda ( tro det eller ej, i det moderna Sveriges skolor är pennan det centrala ). Vi står inför Komrevolutionen. Den största förändringen sedan Industriella revolutionen. Men skolan bromsar – inte enbart lärare utan även den konsult och service som finns runtikring.

Ge skolan en chans att möta den verklighet som faktiskt det riktiga yrkeslivet har. Läs inte Sverige i fyran, Europa i femman och Världen i sexan som jag gjorde – utan se världen som en helhet där vi faktiskt kan vara som ett gott möte. Tyvärr, jag ser nästan dagligen den skolan jag gick i för 35 år sedan ( Norden, Sverige, Världen ), upprepas men i en helt nya värld. En underbar värld? Ja, för det finns så mycket nyfikenhet som väntar på att få släppas ut – bara vi vågar. Bara vi vågar släppa pennan ( släppa det invanda ) och kasta oss in i ny värld. Nu kan nog många säga – jamen, och, men, men ifall, i värsta fall – ja, det finns alltid det. Men om du inte vågar kan du inte heller vinna. Om inte vissa gått de andra vägarna – Marco Polo, Columbus, Sven Hedin, Björn Borg, the Hives, Tintin ( ja han är tecknad, jag vet ), – så hade de inte heller vunnit sin erfarenheter. Det är som Folke, Ulf, Ulla, Mikaela, Erik som är några jag känner eller känt – om de inte vågat tro på förändringen hade de inte fått erfarenheterna.

Det fanns en film där en familj gömde sig i en bunker i trettio år och kom ut till en annan verklighet.

Lite kan jag tänka så om vissa skolor, skolledare och personal inom skolan. De lever kvar i bunkern och det är dags att spränga dörren och titta ut.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Information

This entry was posted on november 26, 2009 by in Funderingar and tagged , , , , , , , , , .
%d bloggare gillar detta: