Robert Klåvus

Berättelser kan göra oss medmänskliga

Levande död – att inte synas men vara medveten

För några år sedan kom en film – Fjärilen i glaskupan. Om en man som drabbas av en hjärnblödning och hans enda möjlighet att kommunicera är genom ett blinkande ögonlock. En berättelse baserad på Baubys (Amalric) upplevelse, en 40-åringsom  i sina bästa dagar, får en hjärnblödning och drabbas av locked-in-syndrome.

Nu har det hänt, fast över en ofantlig tidsrymd av 23 år. En man som hört sin omgivning. En omgivning som trott att han befunnit sig i koma. En helt fantastisk berättelse och samtidigt lite skrämmande. Vi som tror att vi har kommit så långt i vetenskapen kan inte avgöra att en människa faktiskt är levande. Det måste vara lite som levande begravd.

” Jag skrek men ingenting hördes ” berättar han.

Och det fick mig att tänka, hur överlever ditt medvetande det. Han har tydligen mediterat och säger att han hela tiden drömde om ett bättre liv. Och det är nog sant. Jag har tidigare tagit upp vikten av drömmar, fantasier. Vi människor är unika på det viset att vi kan föreställa oss en alternativ verklighet – skapa oss alternativa scenarior för vårt liv. Och samtidigt tror jag vi har mycket kvar att upptäcka när det gäller just det – vårt medvetande är på en resa som är långt ifrån slut.

Och det var det Rom Houben gjorde, han heter så. Han använde sitt medvetande och hjärna för att hålla sig levande. Jag tror också det var därför han till slut lyckades medvetandegöra sin existens – att han hade en dröm om att bli synlig.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Information

This entry was posted on november 24, 2009 by in Funderingar and tagged , , , , , .
%d bloggare gillar detta: