Robert Klåvus

Berättelser kan göra oss medmänskliga

Den fula ankungen – eller ännu mer naken kung

Jag har funderat under dagen på mitt förra inlägg. HC Andersen förstod redan då vad det handlade om. Kolla på den fula ankungen. Om du får veta att du är annorlunda, då ser du dig som annorlunda.

Jag skulle vilja säga att annorlunda är bra men då måste vi våga stå för det – att vi faktiskt vågar säga att det är bra med andra etniska bakgrunder, att  vi kan se människor med annat språk som en tillgång och våga stå för det. För världen är fortfarande rund men den krymper – i tid. Avstånden kortas i tid för varje generation – och det gör också att vi lever intill varandra på ett helt annat vis än förut.

Jag förstår att det kan svårt för vissa att ta in men det enda sättet vi kan nå en förståelse för varandra är att mötas och då inte i ständiga korståg. Att peka ut grupper som annorlunda eller farliga, skapar rädslor. Det är så jäkla lätt att generalisera och dra vissa över en kam.

Våga istället att se individen.

Men samtidigt måste vi visa att vissa är nakna – att deras argument inte håller. De spelar på folks okunskap och i vissa fall rädslor. Så Reinfeldt, Sahlin och ni andra – ta bladet från munnen och våga ta diskussionen innan det är för sent. Ja, i alla fall så att det finns någonting mer att tro på än enbart ord som ljuger och får stå oemotsagda. Annars blir ni lika fega som folk var på trettiotalets Europa eller för inte så länge sedan, i det forna Jugoslavien.

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Information

This entry was posted on november 15, 2009 by in Funderingar.
%d bloggare gillar detta: